woensdag 10 april 2024

Vredesconferentie is half juni in Zwitserland

Zwitserland houdt op 15 en 16 juni een tweedaagse internationale vredesconferentie over de oorlog in Oekraïne. De bedoeling is om een route uit te stippelen die moet leiden naar vrede in Oekraïne. De topontmoeting is in het Bürgenstock Resort, aan het Vierwoudstedenmeer nabij Luzern.

Het aantal landen dat deelneemt is nog niet bekend, maar de organisatoren gaan uit van tachtig tot honderd landen. Mogelijk is de Amerikaanse president Joe Biden een van de deelnemers aan de conferentie, die wordt gehouden aansluitend aan de G7-top van 13 tot 15 juni in Rome.

De basis van de gesprekken op de top is een vredesplan dat in de afgelopen maanden is ontwikkeld door de Oekraïense president Volodimir Zelenski en de Zwitserse minister van Buitenlandse Zaken Ignazio Cassis.

De kans dat Rusland aanwezig is, wordt bijzonder klein geacht. Rusland heeft eerder al laten weten dat het niet geïnteresseerd is en noemt een dergelijke top 'zinloos' als er geen rekening wordt gehouden met de Russische belangen. Dat wil zeggen: opgeven grondgebied, ook de Krim, geen NAVO-lid, liefst ook nog ontwapening. Volgens de Russen gebruikt het Westen de top om steun te verwerven bij de zogeheten BRICS-landen Brazilië, India, China en Zuid-Afrika.

Bron: NOS

Geen opmerkingen: