vrijdag 19 april 2024

Oekraïne schiet een van ergste plaaggeesten neer

Een Russische Tu-22M3 strategische bommenwerper is afgelopen nacht uit de lucht geschoten door de Oekraïense luchtmacht met een S-200 antiluchtdoelraket. Het toestel bevond zich op dat moment zo'n 300 kilometer van de Oekraïense grens en stortte neer bij de Russische stad Stavropol, op weg naar de vliegbasis van waar het was opgestegen.
 
Voor zover nu bekend uit de Russische media zouden de piloten hun schietstoel hebben gebruikt. Een bemanningslid zou zijn gedood, twee liggen in een ziekenhuis en de vierde inzittende wordt vermist. De Tu-22M3 had Kh-22 kruisraketten aan boord.

Voor Oekraïne is het vernietigen van een Tu-22M3 in meerdere opzichten goed nieuws. De strategische langeafstands bommenwerpers worden door Rusland gebruikt om kruisraketten af te vuren op het Oekraïense energienetwerk en doorgaans ook op burgerdoelen. Ze stijgen op vanaf de luchtmachtbasis Mozdok in Noord-Ossetië en waren tot nu toe niet te onderscheppen. 

Met een S-200 is dat nu dus wel gelukt, zoals het begin dit jaar ook lukte om twee A50 AWACS-radarvliegtuigen boven de Zee van Azov neer te schieten. Rusland houdt het overigens op een technisch mankement.

Bron: Oekrajinska Pravda, foto: TASS

    Geen opmerkingen: