donderdag 11 april 2024

Mobilisatiewet na maanden discussie aanvaard

Het Oekraïense parlement heeft vandaag de Mobilisatiewet aangenomen, waardoor de minimumleeftijd voor dienstplichtige soldaten van 27 naar 25 jaar gaat. Er waren meer dan 4.000 amendementen ingediend door parlementsleden, waarvan er uiteindelijk een 30-tal in stemming werd gebracht. 

In het kabinetsvoorstel stond nog dat soldaten na 36 maanden gedemobiliseerd zouden worden, maar op uitdrukkelijk verzoek van de legerleiding is dat geschrapt 'gegeven de situatie aan het front'. Uitzondering wordt gemaakt voor voormalige krijgsgevangenen, gehandicapte veteranen, generaals (als de legerleiding daarmee instemt) of tot parlementslid benoemde militairen.

Voor vrouwen geldt dat ze uit militaire dienst kunnen als ze zwanger zijn, als ze voor kleine kinderen moeten zorgen of voor een groot gezin. Ook als alleenstaande ouder hebben ze dit recht. Eind dit jaar moeten alle mannen van 25 tot 55 jaar die eerder zijn afgekeurd wegens ziekte of handicap opnieuw worden gekeurd, met uitzondering van de soldaten die ziek werden of een verwonding opliepen in de strijd tegen de Russen.

De militaire dienstplicht vervalt voor jongeren tussen 18 en 25 jaar. Zij moeten wel een militaire basistraining volgen die in vredestijd vijf maanden duurt en in oorlogstijd drie maanden. Ze kunnen zelf kiezen in welk jaar ze de basistraining gaan doen. 

Wie vrijwillig dienst neemt in het leger kan onder de nieuwe Mobilisatiewet rekenen op een betere beloning. Ze krijgen onder meer de helft van hun hypotheeklasten vergoed of na het ondertekenen van hun contract een tegoedbon voor de aanschaf van een auto. Wie zich aan de dienstplicht onttrekt, kan worden gestraft met het intrekken van het rijbewijs. Aanvankelijk waren er strengere straffen in het wetsvoorstel opgenomen, maar die zijn geschrapt in de definitieve versie. 

Het wetsvoorstel moet eerst worden geratificeerd door parlementsvoorzitter Roeslan Stefantsjoek en daarna door president Volodimir Zelenski. 

Bronnen: RBC-Ukraine, foto: generale staf

Geen opmerkingen: