zondag 7 april 2024

Drone stort neer op kerncentrale van Zaporizja

Het internationale atoomagentschap IAEA meldt dat een drone schade heeft aangericht bij de kerncentrale van Zaporizja. Er zou geen ernstige schade zijn. aangericht door de explosie Algemeen directeur Rafael Grossi van het IAEA roept zowel Rusland als Oekraïne op om niets te doen dat de nucleaire veiligheid van de kerncentrale in gevaar kan brengen. 

Russische en Oekraïense troepen vechten al maandenlang in de omgeving, wat sinds de bezetting van de kerncentrale in maart 2022 al diverse keren tot gevaarlijke situaties heeft geleid. Het IAEA zegt niets over de herkomst van de drone die vanmiddag schade heeft aangericht en gaat dus ook niet mee met de beschuldiging van de Russische bezetter dat het een Oekraïense drone betreft die schade heeft aangericht aan de zesde reactor. 

Rosatom zegt dat de kerncentrale van Zaporizja het doelwit was van 'een ongeëvenaarde serie van drone-aanvallen' waarbij drie medewerkers van het Russische staatsbedrijf gewond zijn geraakt. De kerncentrale wordt zwaarbewaakt door een Russische troepenmacht die ook nog eens de nodige explosieven heeft aangebracht om te voorkomen dat het Oekraïense leger de centrale weer in handen krijgt. De aanwezigheid van explosieven is eerder al door waarnemers van het
 IAEA bevestigd. IAEA probeert zich onpartijdig op te stellen, maar heeft wel te maken met tegenwerking van Russische kant.

De zes reactoren van Europa's grootste kerncentrale zijn al geruime tijd geleden uitgeschakeld, maar ze hebben wel stroom van buiten nodig voor de koeling. Afgelopen week hing de stroomvoorziening vanuit een Oekraïense elektriciteitscentrale weer aan een zijden draad toen een pas gerepareerde hoogspanningsleiding werd vernield bij vijandelijkheden. Vanmorgen meldde Oekraïne dat de hoogspanningsleiding opnieuw was gerepareerd.

De frontlinie in de provincie Zaporizja wordt door het Russische leger voortdurend aangevallen met raketten, drones en kanonnen. In het dorp Hoeliajpole in deze provincie zijn vandaag drie mensen om het leven gekomen toen hun woning werd geraakt door een Russische granaat. Er viel ook nog een gewonde bij de aanval.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: