vrijdag 5 april 2024

Peiling: enthousiasme voor EU en NAVO neemt af

De Europese Unie verliest aan aantrekkingskracht onder de Oekraïners. In februari vorig jaar vond 85 procent dat Oekraïne deel moet gaan uitmaken van de EU, nu vindt 77 procent dit een goed idee. In het westen van het land is nog altijd 81 procent daar voorstander van, zo blijkt uit een peiling van het onderzoeksbureau Rating. In januari hield ook het Razoemkov Center een peiling over Oekraïne en de EU. Daarbij bleek dat 84 procent voorstander is van het EU-lidmaatschap.

De meeste voorstanders van aansluiting bij de Europese Unie zijn optimistisch over de tijdspanne. Een op de drie (32 procent) verwacht dat dit proces nog drie tot vijf jaar in beslag neemt en een op de vier (26 procent) gaat zelfs uit van minder dan drie jaar. Ook een flinke groep (15 procent) meent dat het nog zeker tien jaar gaat duren voordat Oekraïne in de EU zit, terwijl 3 procent dat nooit ziet gebeuren.

Rating vroeg ook naar de mening van de Oekraïners over de NAVO. Als nu een referendum gehouden zou worden over aansluiting bij het militaire bondgenootschap, dan zou 77 procent daar voor stemmen. In februari vorig jaar was dat nog 82 procent.  De meeste voorstanders van aansluiting bij de NAVO zijn te vinden in het midden van het land (83 procent) en in het westen (82 procent).

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: