donderdag 25 april 2024

VS stuurde vorige week al aantal ATACMS-raketten

De Verenigde Staten hebben in het geheim afgelopen week al meer dan honderd ATACMS-raketten aan Oekraïne hebben geleverd. Dat meldt de New York Times. De raketten werden betaald van de 300 miljoen dollar die half maart werd toegezegd aan Oekraïne. 

Een aantal langeafstandsraketten met een bereik van 300 kilometer zou vorige week donderdag zijn gebruikt om de Russische luchtmachtbasis Dzjankoi op de Krim aan te vallen. Daarbij werden vier S-400 raketsystemen, drie radarstations en een Fundament-M installatie voor luchtsurveillance vernield. 

'Deze aanval toont maar weer eens aan dat Oekraïne met de juiste middelen de strijd van de Russen kan winnen', zegt de Republikeinse senator Roger Wicker in een interview met de New York Times. 'Oekraïne kan elk Russisch doel op de Krim aanvallen. Stel je voor dat ze deze raketten twee jaar geleden al hadden gehad.'

De Amerikaanse president Joe Biden zou volgens het Britse persagentschap Reuters opdracht hebben gegeven om de levering geheim te houden uit veiligheidsoverwegingen en om Oekraïne het verrassingseffect voor de Russen te bieden. Oekraïne had al ATACMS-raketten ontvangen van een ouder model met een bereik van 165 kilometer. Er is al vaak gevraagd om raketten met een groter bereik. 

Volgens een door Reuters niet bij naam genoemde Amerikaanse regeringsofficial hebben de aanvallen met Noord-Koreaanse langeafstand ballistische raketten en de nieuwe aanvallen op het Oekraïense energienetwerk de doorslag gegeven.

Bron: The Kyiv Independent

Geen opmerkingen: