woensdag 10 april 2024

Terechov: Charkiv is Oekraïens én onoverwinnelijk

Wie nu nog denkt dat ze in Charkiv pro-Russisch zijn, moet de afgelopen twee jaar onder een steen hebben geleefd. De op een na grootste stad van Oekraïne heeft veel geleden en lijdt nog elke dag onder de Russische agressie. Ja, de moedertaal van de inwoners van Charkiv is het Russisch, maar daar is dan ook alles mee gezegd volgens burgemeester Ihor Terechov die daarvoor een recente opiniepeiling aanhaalt.
 
Uit die peiling blijkt dat slechts 3 procent van de nu nog 1,3 miljoen inwoners van Charkiv een pro-Russisch sentiment hebben, terwijl 2 procent zichzelf als 'zwevend' beschouwt. Blijft 95 procent over en die is duidelijk pro-Oekraïens. Tot tevredenheid, maar zeker ook trots van burgemeester Terechov die Charkiv nu graag omschrijft als een 'onoverwinnelijke stad'. 

Terechov is er dan ook vast van overtuigd dat het Russische leger zijn stad nooit in handen zal krijgen, ook al wil de propaganda van het Kremlin de inwoners anders doen geloven. Op de vraag of de burgemeester een plan B heeft voor het geval de Russen wel oprukken en Charkiv innemen, antwoordt hij beslist: 'Ze komen niet. Daar ben ik zeker van!'

Het Oekraïense leger, het stadsbestuur en ook de inwoners zullen volgens hem Charkiv tot het einde toe verdedigen. Terechov voegt daar nog aan toe dat hij de stad niet heeft verlaten toen het Russische probeerde om Charkiv te bezetten, en hij is ook niet van plan om te vertrekken als ze het nogmaals proberen.

Bron: Oekrajinska Pravda, foto: BBC

Geen opmerkingen: