zaterdag 6 april 2024

Russische aanval op Tsjasiv Jar voorlopig mislukt

Russische troepen hebben de afgelopen twee dagen meerdere keren geprobeerd om posities in te nemen aan de rand van Tsjasiv Jar, een stadje op tien kilometer ten westen van Bachmoet in de provincie Donetsk. Het is ze niet gelukt, meldt het Oekraïense leger. De eerste aanval was donderdagmorgen al om half zes.

De Russen zelf verspreidden het bericht dat hun leger het stadje binnen was getrokken, maar dat wordt dus tegengesproken. 'Ze hebben wel geprobeerd om via de weg vanaf Bachmoet Tsjasiv Jar binnen te komen en de eerste gebouwen te bereiken, maar ze hadden niet de mankracht en de middelen om daar posities in te brengen. Ze moesten zich ruim drie kilometer terugtrekken, waar zich ook hun artillerie bevindt.', aldus legerwoordvoerder Dmitro Zaporozhets. 

Tsjasiv Jar ligt hoger dan het omliggende gebied, wat in het voordeel is van de troepen die het stadje in handen hebben, nu dus nog altijd de Oekraïners.

Ten zuidoosten van Tsjasiv Jar, in het dorp Ivanivske, is de situatie aanzienlijk slechter. Daar zijn geregeld straatgevechten en het Oekraïense leger heeft nog maar een derde van het dorp in handen. Zowel Tsjasiv Jar als Ivanivske zijn van strategisch belang, want van daaruit kunnen de Russen hun artillerie in de richting van de steden Kramatorsk en Sjovjansk verplaatsen. 

Bron: Oekrajinska Pravda, kaartje: ISW

Geen opmerkingen: