dinsdag 9 april 2024

Oekraïners lijden massaal aan stress door oorlog

De meeste Oekraïners hebben emotioneel flink te lijden onder de oorlog. Ze zijn gespannen en angstig, maar ook boos. Ze slapen slecht, maken zich zorgen om de veiligheid van familieleden, maar ook om hun eigen veiligheid. Slechts een enkeling roept de hulp in van een psycholoog, terwijl velen wel die behoefte voelen om hulp te zoeken.
 
Een opiniepeiling van Gradus Research als onderdeel van het Nationaal Programma Geestelijke Gezondheidszorg biedt een triest beeld van de mentale gezondheid van veel Oekraïners als gevolg van de oorlog. Driekwart (77 procent) voelt zich gestresst, de helft (47 procent) omschrijft de eigen mentale situatie als geïrriteerd of zelfs boos en slaapt slecht.

Een kwart van de deelnemers aan de peiling (28 procent) is bang voor harde geluiden, een op de zeven (18 procent) heeft de eetlust verloren een maar iets kleinere groep (14 procent) is voortdurend in tranen. Bijna driekwart (70 procent) maakt zich zorgen om de veiligheid van het gezin of andere familieleden, terwijl de helft (51 procent) ook bezorgd is om de eigen veiligheid. Een op de drie (34 procent) vreest werkloos te worden en dus zonder inkomsten. 

Slechts 3 procent is onder behandeling bij een psycholoog of andere hulpverlener, terwijl vier op de tien Oekraïners eigenlijk wel het gevoel hebben dat ze hulp nodig hebben. Tegelijkertijd vinden ze hun problemen niet ernstig genoeg om die stap te zetten, omdat er altijd mensen zijn die er slechter aan toe zijn. Bijvoorbeeld doordat ze het emotioneel helemaal niet meer aan kunnen, omdat ze een geliefde hebben verloren of gevangen hebben gezeten.

Om de stress te lijf te gaan surft 39 procent veel op internet, 34 procent kijkt veel films en televisieseries of brengt tijd door met familieleden.

Bron: Oekrajinska Pravda, foto: Psyned

    Geen opmerkingen: