vrijdag 26 april 2024

Terreinwinst Russen ten koste van grote verliezen


De Britse militaire inlichtingendiensten constateren dat de Russische troepen in de afgelopen week flinke vorderingen hebben gemaakt bij de halverwege februari veroverde stad Avdiivka. Ze hebben een doorbraak geforceerd in de vorm van een smalle strook waarmee ze Otsjeretine hebben bereikt, een stadje op zo'n 15 kilometer noordelijk van Avdiivka.

'Ten koste van grote verliezen vallen de Russen de Oekraïense posities in dit gebied voortdurend aan. Ook hebben ze de controle overgenomen in meerdere dorpen', aldus de Britse inlichtingendiensten. De Oekraïense legerleiding meldt dat het Russische leger gisteren 950 manschappen heeft verloren in de strijd die zich vooral in de omgeving van Avdiivka afspeelt.

Het Institute for the Study of War (ISW) richt zich specifiek op de situatie rond Tsjasiv Jar, waar de Russen de rand van dit stadje hebben bereikt en de komende tijd zullen trachten het helemaal in handen te krijgen. Een Russische doorbraak hier betekent dat de weg open ligt naar Pokrovsk, 30 kilometer oostwaarts. 

De Oekraïense troepen worden volgens de analisten van het ISW dan gedwongen om zich verder naar het westen terug te trekken. De Russen staan op hun beurt ook onder druk, want ze willen zoveel mogelijk terrein zien te winnen voordat de nieuwe Amerikaanse wapens en de beloofde munitie aan het front arriveren.

Bronnen: Oekrajinska Pravda, ISW

    Geen opmerkingen: