zaterdag 6 april 2024

ISW vindt geen bewijs van vernielde vliegtuigen

De analisten van het Institute for the Study of War (ISW) hebben nog geen bewijzen kunnen vinden dat er vliegtuigen zijn vernield of dat er anderszins schade is op de vier Russische luchtmachtbases die door Oekraïne zijn aangevallen in de nacht van donderdag op vrijdag. Wel is door geolocatie aangetoond dat er explosies en reacties daarop waren van de Russische luchtafweer bij drie van de vier vliegbases.

Uit satellietbeelden van donderdag waren op de luchtmachtbasis Engels drie Tu-160 zware strategische bommenwerpers en vijf Tu-95 strategische bommenwerpers, alsmede een Tu-22 bommenwerper en een Il-76 transportvliegtuig. Op de luchtmachtbasis Morozovsk stonden 29 vliegtuigen, vooral Su-34's, een jachtbommenwerper voor grondaanvallen.

Op de Russische luchtmachtbasis Jejsk werden donderdag tien L-39 trainingstoestellen aangetroffen, vijf An-26 transportvliegtuigen, een An-74 transportvliegtuig, een An-12 transportvliegtuig, vier Su-27 gevechtsvliegtuigen, vier Su-25aanvalsvliegtuigen, een Su-30 gevechtsvliegtuig en meerdere Ka-52 en Mi-8 helikopters. 

De Russische luchtmacht zet geregeld Tu-95 strategische bommenwerpers van de luchtmachtbasis Engels in om kruisraketten af te vuren op doelen in Oekraïne. Rusland had afgelopen jaar circa 60 Tu-95's. 
Een officiële bevestiging van de Oekraïense aanvallen met drones op de vier Russische luchtmachtbases is er nog altijd niet. De nieuwssite Oekrajinska Pravda kwam als eerste met het bericht dat werd gebaseerd op informatie vanuit de militaire inlichtingendienst HUR. 

Het ISW constateert dat Oekraïne tot dusver steeds een enkele luchtmachtbasis heeft aangevallen met drones en dat een aanval op vier vliegvelden in Rusland in een nacht een nieuwe fase lijkt in te luiden. De analisten van het ISW menen dat de aanvallen een belangrijk onderdeel zijn van de strategie om zowel de militaire mogelijkheden als de Russische economie aan te pakken.

Bron: ISW

Geen opmerkingen: