zondag 28 april 2024

Oekraïense leger komt steeds meer onder druk

Het Oekraïense leger heeft zich onder toenemende druk van de Russen teruggetrokken naar nieuw posities ten westen van Berditsji, Semenivka en Novomichailivka. Dat meldt opperbevelhebber Oleksandr Sirski op Telegram. 

'Het moeilijkst is de situatie voor ons bij Pokrovsk en Koerachivka. Hier wordt hevig gevochten. De vijand heeft hier vier brigades en is een offensief begonnen ten westen van Avdiivka en Marinka, met als doel Porkovsk en Koerachivka', aldus Sirski die er aan toevoegt dat de Oekraïense troepen daar versterking krijgen om te voorkomen dat ze meer terrein verliezen.

Ook in het zuiden is de situatie ernstig, in het bijzonder in de provincies Zaporizja en Cherson. Bij Novopavlivka proberen de Russen Staromajorske te bereiken. Bij Orichiv, Robotinje, Verbove en ten zuiden van de Dnipro in de provincie Cherson (het dorp Krinki) doen ze verwoede, maar tot dusver vergeefse pogingen om de Oekraïense troepen te verdrijven. In het zuiden van Cherson behaalden de Oekraïners wel een succesje door Veletenske en het eiland Nestriha in te nemen.

Nabij Kramatorsk, Ivanove en Tsjasiv Jar wordt ook nog steeds hevig gevochten. De Russische troepen proberen Klistsjiivka opnieuw te veroveren en naderen de frontlijn nu via het kanaal Siverski Donets-Donbas. 

In het noorden van Oekraïne blijft Rusland de dorpen langs de grens in de provincies Soemi en Tsjernihiv voortdurend bombarderen. Hier zijn ook sabotage- en verkenningseenheden van de Russen actief. Er zijn geen tekenen dat het Russische leger zich voorbereidt op een offensief. Aan de frontlijn wordt een troepenopbouw van de Russen gezien. Het Oekraïense leger brengt hier volgens generaal Sirski meer artillerie en tanks naartoe.

Over het algemeen, zegt opperbevelhebber, is sprake van dynamische situaties, waarbij posities langs de frontlijn soms meerdere keren per dag in andere handen over gaan. 

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: