zaterdag 13 april 2024

Sirski: situatie in oosten aanzienlijk verslechterd

Legerbevelhebber Oleksandr Sirski zegt dat de situatie aan het oostelijke front in de afgelopen dagen aanzienlijk verslechterd is doordat de Russen veel vaker aanvallen. De Russische infanterie voert stevige aanvallen uit op Oekraïense posities bij zowel Bachmoet als Lieman. Bij Pokrovsk proberen ze een doorbraak te forceren met tientallen tanks en pantserwagens.  

Dit is mogelijk geworden door het droge weer waardoor de meeste open gebieden weer toegankelijk zijn voor tanks. De Russen zetten ook een grote troepenmacht in, waar het Oekraïense leger alleen tegenop kan door high-tech wapens in te zetten. 'Alleen zo kunnen we een grotere vijand verslaan en de voorwaarden scheppen om het initiatief te nemen', aldus Sirski. 

Hij maakt zich wel zorgen of de Oekraïense troepen, in het bijzonder de infanterie, wel voldoende training hebben gehad om optimaal gebruik te maken van de wapens waarover het leger beschikt, in het bijzonder de meer geavanceerde Westerse wapens. 

Intussen is er onduidelijkheid over de situatie in Bohdanivka, een dorp in de buurt van de door de Russen bezette stad Bachmoet. De onderzoeksgroep Deepstate beweerde dat Bohdanivka in Russische handen zou zijn. Het ministerie van Defensie ontkent dit, maar geeft wel toe dat er flink gevochten wordt. 'Afgelopen nacht wist Russische infanterie de eerste huizen aan de noordkant van het dorp te bereiken. We hebben de situatie onder controle, maar de vijand blijft aanvallen.'

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: