donderdag 18 april 2024

Duitsland zoekt naar zes Patriots voor Oekraïne

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft aangekondigd dat zijn kabinet op zoek is naar nog eens zes Patriots, los van de Patriot die eerder deze week al aan Oekraïne is toegezegd en de twee die eerder al werden geleverd voor de verdediging tegen Russische raketaanvallen. Scholz maakte dit vanavond bekend op een persconferentie na afloop van de Europese Raad (van regeringsleiders) in Brussel.

'Wij weten dat Oekraïne onze steun nu echt nodig is. Dit land heeft een duidelijk signaal nodig dat we blijven helpen. En dat is precies wat we doen als we er voor zorgen dat er genoeg artilleriegeschut en munitie wordt geleverd, terwijl luchtverdediging nog het belangrijkste van alles is'. 

Scholz riep de andere lidstaten van de NAVO op om het Duitse voorbeeld te volgen zodat Oekraïne zich beter kan beschermen tegen de voortdurende Russische raketaanvallen. 'We hebben begrepen dat er zeven extra Patriots nodig zijn. Een daarvan komt van ons. En we hopen in NAVO-verband nog eens zes te vinden.' De Oekraïense president Volodimir Zelenski zei eerder al dat zeven Patriots erbij voor voldoende bescherming zullen zorgen tegen de raketaanvallen.

De Duitse vicekanselier Robert Hobeck was vandaag in Kyiv. Hij werd vergezeld door directeur Helmut Rauch van Diehl Defence, de fabrikant van het luchtverdedigingssysteem IRIS-T SLM waarvan Oekraïne er al drie heeft ontvangen. Rauch kondigde de aflevering van nog een IRIS-T aan in de komende weken. 

Bronnen: European Pravda, Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: