dinsdag 2 april 2024

Wit-Rusland 'bereidt zich voor op oorlog'

President Aleksander Loekasjenko zegt dat Wit-Rusland 'zich voorbereidt op oorlog', maar daar zelf niet op uit is. 'Als je vrede wilt, moet je je voorbereiden op oorlog', verklaarde Loekasjenko in Grodno, vlakbij zowel de grens met Polen als die met Litouwen. Daar oefent het Wit-Russische leger vanaf vandaag in aanwezigheid van Loekasjenko.

De president gaf ook het startsein voor de bouw van een ziekenhuis in Grodno, waarbij hij een sneer uitdeelde aan Polen en Litouwen die druk bezig zijn met het maken van loopgraven en andere versperringen om een aanval op de Suwalki-corridor af te kunnen slaan. 'Zij graven aan hun kant van de grens. Maken loopgraven en versperringen voor tanks. Ook steken ze hun geld in wapens. Wij graven ook, maar geen loopgraven zoals zij. Wij graven voor een nieuw ziekenhuis en investeren daar in', zei Loekasjenko volgens het staatspersagentschap Belga.

De Suwalki-corridor verbindt Polen en Litouwen met elkaar en vormt tevens een buffer tussen Wit-Rusland en de Russische enclave Kaliningrad. Polen kondigde afgelopen november aan dat het een tankbataljon naar de grens met Wit-Rusland zou sturen. Letland en en Litouwen spraken in januari af dat ze fortificaties langs hun grenzen met Wit-Rusland maken.

Bronnen: The Kyiv Independent, Oekrajinska Prava, foto: website president Loekasjenko

Geen opmerkingen: