donderdag 4 april 2024

Kerncentrale Zaporizja weer in gevaarlijke situatie

De kerncentrale van Zaporizja is opnieuw in een gevaarlijke situatie beland na het uitvallen van een van de twee hoogspanningsleidingen die er voor moeten zorgen dat de zes uitgeschakelde kernreactoren gekoeld kunnen worden. Volgens Energoatom, de rechtmatige eigenaar van de sinds maart 2022 door de Russen bezette kerncentrale, is alleen nog de hoogspanningsleiding vanaf een energiecentrale in de buurprovincie Dnipropetrovsk bruikbaar. 

Deze verbinding was wekenlang kapot door oorlogsgeweld en werd onlangs na drie weken hersteld door een Oekraïense reparatieploeg. De kerncentrale is nu alleen afhankelijk van de hoogspanningsleiding die verbonden is met een 'gewone' elektriciteitscentrale elders in Zaporizja. 

Een wankele situatie die tot volgens Energoatom elk moment tot een nucleaire ramp kan leiden. Europa's grootste kerncentrale beschikt overigens ook nog over dieselgeneratoren waarmee de elektriciteit kan worden opgewekt om de zes reactoren te koelen. Dat is dan overigens wel een tijdelijke situatie. De kerncentrale heeft in de afgelopen twee jaar meerdere keren gebruik moeten maken van de dieselgeneratoren.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: