zaterdag 20 april 2024

Wat als Oekraïne de oorlog wint? (2)

Een succesvol Oekraïens leger zal, na dat van Rusland, het grootste en machtigste leger van Europa zijn – het zal veel sterker zijn dan dat van welke Europese NAVO-staat dan ook. Oekraïne zal zijn strijdkrachten langs de grenzen met Rusland en Wit-Rusland inzetten om toekomstige Russische agressie af te schrikken en zich daartegen te verdedigen. 
 
Oekraïne zal in eerste instantie rekenen op voortdurende wapenhulp, maar na verloop van tijd vooral in de vorm van geld om zijn eigen uitrusting aan te schaffen en te onderhouden, van een breed scala aan Europese en Aziatische staten die scherp begrijpen hoe belangrijk het is om een nieuwe crisis te voorkomen. Russische aanval.
 
[6] De Oekraïners zullen inzien dat hun toekomst verbonden is met het voortbestaan van de NAVO en het afschrikken van Russische aanvallen op zowel de NAVO als Oekraïne, zelfs als Oekraïne geen lid is van het bondgenootschap. Russische militaire leiders die een invasie van de Baltische staten of een aanval op Polen plannen, zullen moeten aannemen dat Oekraïne namens de NAVO een dergelijke oorlog zou kunnen aangaan, ongeacht de status van Oekraïne als lid. Deze planningsaanname zal een dramatische impact hebben op de Russische campagneplannen voor een agressieoorlog tegen de NAVO, zoals we zullen zien.
 
Als Rusland daarentegen Oekraïne verslaat, zal de NAVO voor enorme uitdagingen komen te staan bij de verdediging van haar noordoostelijke leden. De Oekraïners zullen zich uiteraard niet zomaar onderwerpen aan de Russische verovering, en de Russische militaire overwinning zal zeer waarschijnlijk worden gevolgd door een massale Oekraïense opstand.
 
[7] Maar de Russen zijn al strijdkrachten aan het voorbereiden die los staan van hun reguliere militaire eenheden om een dergelijke opstand het hoofd te kunnen bieden, en zij zullen zeer waarschijnlijk in staat zijn de conventionele militaire vermogens in stand te houden om de NAVO vanaf Oekraïens grondgebied te bedreigen, zelfs terwijl ze Oekraïense opstandelingen aanpakken.
 
[8] De Russen zullen ook honderdduizenden of zelfs miljoenen Oekraïners overtuigen om in militaire dienst te gaan, samen met de industriële defensiebasis die de Oekraïners nu aan het opbouwen zijn, waardoor het militaire en economische potentieel van Rusland aanzienlijk wordt vergroot.
 
In dit verschrikkelijke scenario moet de NAVO daarom verwachten dat zij langs de gehele grens, van de Zwarte Zee tot aan het Noordpoolgebied, te maken zal krijgen met grote Russische conventionele strijdkrachten, waardoor de zuidelijke Poolse, Hongaarse, Slowaakse en Roemeense grenzen voor het eerst sinds het ineenstorten van de Sovjet-Unie worden bedreigd door Russische grondaanvallen. Deze dreiging zou de NAVO-troepen in Zuidoost-Europa vastzetten en extra strijdkrachten van de Amerikaanse en West-Europese NAVO-staten naar Zuid- en Midden-Europa brengen, waardoor de NAVO van reserves wordt beroofd die anders beschikbaar zouden zijn om de Baltische staten snel te versterken in het geval van een dreigende Russische aanval. Deze NAVO-troepen, onervaren in het bestrijden van de moderne gemechaniseerde oorlog, zullen tegenover een door de strijd gehard Russisch leger staan, vol zelfvertrouwen na de overwinning in Oekraïne.
 
Het Russische leger zou campagneplannen kunnen voorbereiden voor een aanval op Polen en/of de Baltische Staten, zonder zich zorgen te hoeven maken over het achterland. Die planningsaanname zou Rusland in staat stellen zich te concentreren tegen de strijdkrachten van de Baltische staten, die anders langs de Oekraïense grens zouden moeten opstellen om een Oekraïense poging om de NAVO te helpen verdedigen af te schrikken of te verdedigen. Het is bijna onmogelijk om te overschatten hoeveel het succes of falen van de huidige inspanningen van Oekraïne om de Russische aanval af te slaan de vooruitzichten op een toekomstige Russische aanval op de noordoostelijke flank van de NAVO verandert.
 
Scenario's en aannames

De onderstaande kaarten tonen de huidige NAVO-inzet, denkbeeldige Oekraïense inzet gebaseerd op vooroorlogse Oekraïense militaire posities, en denkbeeldige Russische troepenconcentraties voor een invasie van de Baltische staten. Het onderliggende scenario gaat ervan uit dat de Russen prioriteit zullen geven aan het doorsnijden van de Suwalki Corridor die loopt tussen het noordwesten van Wit-Rusland (rond Grodno) en de Russische exclave Kaliningrad om te voorkomen dat de NAVO de Baltische staten versterkt of bevoorraadt, terwijl Russische pantser- en luchtlandingseenheden de Baltische staten zelf innemen. 
 
Het scenario gaat er ook van uit dat de Russen zullen proberen zich snel genoeg voor te bereiden en aan te vallen om te voorkomen dat de NAVO de tijd krijgt om grote versterkingen uit de VS, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië naar de Suwalki Corridor en de Baltische Staten te brengen voordat ze binnenvallen. Het gaat om een Russische invasiemacht die grotendeels is samengesteld uit eenheden in de pas herstelde militaire districten Leningrad en Moskou, aangezien deze troepen veel sneller posities zouden kunnen aanvallen en een invasie zouden kunnen lanceren dan een grotere Russische strijdmacht die gebruik zou maken van eenheden in de Kaukasus, nabij Centraal-Azië, of in het Verre Oosten. 
 
De uitdaging waarmee de Russen te maken zouden krijgen bij het bestrijken van de grens van een sterk en onafhankelijk Oekraïne zou waarschijnlijk alle krachten opslokken die de Russen hoe dan ook vanuit het zuiden en oosten ter beschikking zouden willen stellen. Het genereren van de Russische gevechtskracht die nodig is om de Baltische staten in dat scenario met de verminderde aanvalsmacht in te nemen, zou waarschijnlijk ook enige versterking van Centraal-Rusland vergen. Dat scenario zou een veel grotere en langzamere mobilisatie van Russische strijdkrachten vereisen, die de NAVO zou zien en waarop ze zou kunnen reageren.
De inzet en bewegingen die op deze kaarten worden weergegeven, zijn fictief en de details staan open voor debat en discussie. De bottom line is echter heel duidelijk. Een onafhankelijk Oekraïne met een sterk leger en een pro-westerse regering zal een Russische aanval op de NAVO veel moeilijker, riskanter en duurder maken voor Moskou. Een onafhankelijk en sterk Oekraïne zal de NAVO dus helpen een dergelijke Russische aanval af te schrikken en te verslaan als de afschrikking mislukt. 
 
Een zegevierend Rusland dat erin slaagt Oekraïne volledig te vernietigen, zal daarentegen in relatief korte tijd een grote conventionele militaire dreiging voor de NAVO vormen. Het zal veel moeilijker zijn om toekomstige Russische agressie af te schrikken en zowel moeilijker als veel duurder om deze te verslaan als de afschrikking mislukt. De keuze voor de VS vandaag is dus grimmig, maar het antwoord is duidelijk. De Amerikaanse belangen worden nu en in de toekomst veel beter gediend door de hulp aan Oekraïne nu te hervatten dan door Rusland te laten winnen.
 
Bron: ISW

Geen opmerkingen: