zaterdag 6 april 2024

'Oekraïne beslist zelf welke concessies het doet'

Oekraïne moet zelf beslissen wanneer het moment gekomen is om een compromis te sluiten met Rusland om de al ruim twee jaar durende oorlog te beëindigen. Dat zegt secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO in een interview dat de BBC morgen uitzendt. 

Donderdag zei Stoltenberg dat er wat hem betreft twee scenario's zijn. 'Het ene scenario is dat de bondgenoten meer steun geven, waardoor Oekraïne terrein kan terugveroveren. Het andere scenario is dat we daar niet toe in staat zijn en dan kan Rusland nog meer gebied veroveren. Dan bevinden we ons in een nog gevaarlijker situatie dan nu al het geval is. 

Inlichtingendiensten van de lidstaten van de NAVO betwijfelen evenwel of Rusland op korte termijn in staat is om een grootschalig offensief te beginnen. Stoltenberg roept niet op om nu al concessies te doen, maar te wachten totdat Oekraïne de overhand heeft. Pas dan kan een 'duurzame vrede' worden bereikt. 

In het interview gaat Stoltenberg ook in op de relatie tussen Rusland, China, Iran en Noord-Korea die steeds hechter aan het worden is. 'China stimuleert de oorlogseconomie van Rusland door onmisbare onderdelen te leveren aan de defensiebedrijven. In ruil daarvoor levert Rusland zich uit aan China.'

Bron: European Pravda

    Geen opmerkingen: