maandag 1 april 2024

ISW: Russisch zomeroffensief in westen Donetsk

Het Russische leger is volgens het Institute for the Study of War (ISW) niet in staat om aan het begin van de zomer een offensief te beginnen op meerdere plaatsen. Volgens Oekraïense regeringsfunctionarissen verzamelt Rusland troepen langs de lijn die loopt van Charkiv naar Loehansk, in de omgeving van Bachtmoet en Avdiivka, en in het westen van de provincie Zaporizja. 

Maar de analisten van het ISW veronderstellen dat het verwachte zomeroffensief van de Russen plaats zal hebben in het westelijke deel van de provincie Donetsk. Daar hoopt de Russische legerleiding dat de kleine stappen die ze daar zetten straks als springplank kunnen dienen voor een groot offensief. 

Het ISW wijst er echtere op dat het Oekraïense leger afgelopen zaterdag bij het dorp Tonenke een aanval heeft afgeslagen waarbij de Russen 36 tanks en 12 pantserwagens inzetten. Ze verloren bij de aanval 12 tanks en 8 pantserwagens, terwijl het niet lukte om door de Oekraïense linies heen te breken. Het was overigens voor het eerst sinds eind oktober dat de Russen zo'n grote aanval deden en zelfs de grootste aanval met tanks sinds het begin van de oorlog.

De analisten van het ISW zien in het afslaan van de aanval een teken dat Oekraïne na de haastige terugtrekking uit Avdiivka nu wel in staat is om Russische aanvallen en zelfs het verwachte zomeroffensief aan te kunnen. Daar wordt dan nog wel bij aangetekend dat de bereidheid om zoals zaterdag een heel bataljon aan tanks in te zetten er op duidt dat ze alles op alles willen zetten om in het westelijke deel van de provincie Donetsk terrein te winnen.

Bron: ISW, foto: generale staf Oekraïne

Geen opmerkingen: