woensdag 3 april 2024

'Krimbrug wacht definitief einde in eerste helft '24'

Bij de eerste aanval raakte een trein in brand.
De Oekraïense militaire inlichtingendienst DIU is vast van plan om definitief een eind te maken aan de Krimbrug die het door Rusland geannexeerde schiereiland verbindt met het Russische vasteland. De Britse krant The Guardian zegt van topofficials van de DIU vernomen te hebben dat dit nog in de eerste helft van dit jaar voor elkaar hopen te krijgen.

De officials beweren dat de militaire inlichtingendienst al 'de meeste middelen om dit plan uit te voeren' heeft en dat Kirilo Boedanov, hoofd van de DIU, daarvoor al de toestemming heeft gekregen van president Volodimir Zelenski. Die zei juli vorig jaar al het een legitiem doelwit is omdat de Russen de brug gebruiken voor wapentransporten. 

Het is nog onduidelijk hoe ze het voor elkaar willen krijgen om de Krimbrug definitief buiten gebruik te stellen, want de Russen hebben na twee geslaagde aanvallen flink wat maatregelen getroffen om de brug te beschermen. De eerste aanval was op 8 oktober 2022 toen een met explosieven geladen vrachtwagen ontplofte. De tweede aanval was in de nacht van 16 op 17 juli vorig jaar. Daarbij werden onbemande, met explosieven geladen bootjes gebruikt. 

Bron: Oekrajinska Pravda

    Geen opmerkingen: