woensdag 1 mei 2024

Trump wil Oekraïne helpen, onder voorwaarden

De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump belooft dat hij Oekraïne gaat helpen als hij in november de verkiezingen wint, maar hij verwacht dat Europa dezelfde inspanningen levert. In een interview met het magazine Time zegt Trump dat de Europese landen 'geen gelijk aandeel leveren' in de hulp aan Oekraïne. 'Ik geef geen cent als Europa niet evenveel geeft. Europa moet betalen. Wij geven zoveel meer dan de Europese landen. Dat is niet eerlijk tegenover ons.'

Waarmee Trump maar weer eens de plank volledig mis slaat. De Verenigde Staten staan weliswaar bovenaan als het om absolute cijfers gaat - 67,7 miljard euro - maar slechts 22e als de hulp aan Oekraïne wordt gelinkt aan het bruto nationaal product (BNP). Bovendien wordt de militaire hulp, de aankoop van wapens, raketten en munitie in de Verenigde Staten zelf uitgegeven en komt daarmee de Amerikaanse economie ten goede.

Estland staat 23e met 0,5 miljard euro, maar gemeten aan het BNP staat dit Baltische land bovenaan de ranglijst. Nederland heeft tot dusver 5,1 miljard euro uitgegeven om Oekraïne te helpen, maar komt qua BNP op een 9e plek. België gaf al 1,1 miljard euro uit en staat 19e als het het BNP betreft. Duitsland gaf al 15,5 miljard euro uit, goed voor een 13e plek. 

Bronnen: Oekrajinska Pravda, Kiel Institute for the World Economy

Geen opmerkingen: