zaterdag 20 april 2024

Uitverkoop van Medvedtsjoek's hebbedingetjes

Zakenman en politicus Viktor Medvedtsjoek raakt zijn bezittingen stuk voor stuk kwijt. Het Oekraïense kabinet heeft eerder al de verkoop van het 92 meter lange jacht Royal Romance goedgekeurd en nu is ook zijn exclusieve Mercedes Maybach aan de beurt. Het jacht werd in Nederland gebouwd en ligt nu in Kroatië aan de ketting. Ook gaan twintig dure horloges in de verkoop. 

Verder wordt ook de schilderijencollectie van Medvetsjoek verkocht via het digitale veilingsysteem Prozorro. Het gaat om maar liefst 264 schilderijen, onder meer van de Transkarpatische kunstenaars Adalbert Erdeli, József Boksay en Zoltan Sholtes.

De 69-jarige Medvedtsjoek werd in de loop van 2021 gearresteerd wegens hoogverraad. Hij zou staatsgeheimen aan Rusland hebben verkocht en de Russische 'separatisten' in de Donbas financieel hebben gesteund. Op 21 september 2022 werd hij samen met 51 Russische krijgsgevangenen geruild tegen 215 Oekraïense gevangenen. 

Medvedtsjoek is een persoonlijke vriend van de Russische president Vladimir Poetin die peetvader is van zijn jongste dochter. Hij leidde de pro-Russische partij Oppositie Platform/Voor het Leven. Medvedtsjoek is zijn Oekraïense staatsburgerschap kwijtgeraakt. Hij voert een juridische strijd om die terug te krijgen.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: