donderdag 11 april 2024

Elektriciteitscentrale Tripilska volledig verwoest

De elektriciteitscentrale Tripilska is volledig verwoest bij de Russische raketaanval van vanochtend vroeg. Zes raketten troffen de grootste energiecentrale in de omgeving van de hoofdstad Kyiv. Er ontstond een grote brand in de turbinehal. De mensen die op het moment van de aanval aanwezig waren in de elektriciteitscentrale konden zich tijdig in veiligheid brengen, aldus algemeen directeur Andri Hota van Centrenergo, eigenaar van de centrale.

Niet alleen Centrenergo is zwaar getroffen door de Russische aanval met raketten en drones op energiedoelen. Oekrenergo en DTEK, twee andere grote spelers op de energiemarkt, meldden vanmorgen ook al veel schade aan hun faciliteiten in de provincies Odesa, Zaporizja, Lviv, Charkiv en Kyiv. Op 22 maart werd de elektriciteitscentrale Zmiivka in de provincie Charkiv volledig verwoest bij een Russische raketaanval.

De aanval van vanochtend was volgens het staatsbedrijf Naftogaz ook gericht tegen twee ondergrondse opslagplaatsen van aardgas. Er zou in ieder geval schade zijn aan de installatie van een opslagplaats in de provincie Lviv. 

Voor de Russische invasie wist Oekraïne 10 miljard kubieke meter aardgas van buitenlandse bedrijven ondergronds op te slaan. Na enige aarzeling vanwege de onzekere situatie keerde een aantal bedrijven terug, gelokt door lagere tarieven, en werd 2,5 miljard kubieke meter aardgas opgeslagen. Het Duitse staatsbedrijf SEFE toonde onlangs ook interesse om weer aardgas in Oekraïne op te slaan. Oekraïne wist zelf voor het eerst de winter door te komen met de eigen gasreserves.

Bronnen: Oekrajinska Pravda, The Kyiv Independent

    Geen opmerkingen: