maandag 1 april 2024

'Berichten over evacuatie uit Charkiv bangmakerij'

Een evacuatie van inwoners van de stad Charkiv is niet nodig. Dat zegt burgemeester Ihor Terechov in een interview met LIGA.net. 'Dat is wel het geval in de gebieden waar gevochten wordt. De bewoners die van daaruit geëvacueerd worden gaan naar Charkiv. Zowel het stadsbestuur als het leger zien de noodzaak in van een evacuatie van de inwoners van onze stad.' 

Terechov noemt berichten als zou zo'n evacuatie worden voorbereid 'onderdeel van de psychologische oorlogsvoering van de Russen' om de 1,3 miljoen inwoners van de tweede stad van het land te intimideren en liefst ook nog op de vlucht te laten slaan.

Charkiv wordt wel dagelijks bestookt met raketten, drones en sinds kort ook 'slimme' geleide bommen, maar het Russische leger ziet geen kans dichterbij de stad te komen. Vanuit de Russische grensprovincie Belgrood worden ook geregeld S-300 raketten afgevuurd. Deze raketten hebben slechts 40 seconden nodig om Charkiv te bereiken, zodat het luchtalarm eigenlijk altijd te laat komt om de inwoners te waarschuwen voor een aanval.

'Ik weet niet wat de vijand van plan is. Onze energievoorziening is vrijwel lamgelegd. Rusland wil ons intimideren, maar dat gaat ze niet lukken. We hebben al moeilijker tijden meegemaakt', zegt burgemeester Terechov. Voor de oorlog had Charkiv 2 miljoen inwoners, een tijdlang waren het er maar 300.000 en nu zijn de meeste inwoners al weer terug. 

'Niemand geeft het op, ook al is de situatie met de energievoorziening wel een flinke uitdaging. We hebben onoverwinnelijkheidscentra waar iedereen dag en nacht terecht kan om smartphones en powerbanks op te laden, om warm te worden of een warme maaltijd te krijgen. Na de grote raketaanval van anderhalve week geleden kwamen hier 28.000 inwoners naar toe. Ook kunnen ze in schoolgebouwen terecht voor een maaltijd. Afgelopen jaar hebben we zo tien miljoen maaltijden uitgedeeld.'

Bron: Oekrajinska Pravda, foto: Wikipedia

Geen opmerkingen: