maandag 1 april 2024

Rusland zet op grote schaal verkenningsdrones in

Rusland zet op grote schaal verkenningsdrones in om het verlies van twee A-50 radarvliegtuigen te compenseren. Dat zegt woordvoerder Natalja Hoemenjoek van het Oekraïense leger. Gisteren zouden maar liefst 200 verkenningsdrones zijn geteld tussen Odesa en Zaporizja. De drones worden door de Russen gebruikt om doelen voor nieuwe raketaanvallen op te zoeken. 

De Russische luchtmacht gebruikte aanvankelijk een A-50 radarvliegtuig voor dit doel, maar halverwege januari werd deze AWACS door Oekraïne boven de Zee van Azov uit de lucht geschoten. Vijf weken werd dit huzarenstukje nog eens herhaald met een tweede A-50. Voor zover bekend heeft Rusland nu nog maar vier van zulke toestellen over. Er is nog geen nieuwe AWACS boven de Zee van Azov gesignaleerd.

Er worden ook nog altijd op grote schaal drones met explosieven gebruikt om doelen in Oekraïne aan te vallen, ook burgerdoelen. 'Helaas blijven die aanvallen doorgaan, want de vijand beschikt over grote aantallen van die drones. Pas nog hebben we gezien dat een vrachtvliegtuig vanuit Teheran naar Moskou is gevlogen, ongetwijfeld met een nieuwe voorraad.'

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: