woensdag 10 april 2024

Topgeneraal VS: Oekraïne kan snel verliezen

Een Amerikaanse topgeneraal heeft het Amerikaanse Congres gewaarschuwd dat Oekraïne geen artilleriegranaten of luchtafweer meer heeft zonder Amerikaanse steun op korte termijn. Daardoor wordt het land kwetsbaar voor een gedeeltelijke of totale nederlaag, zegt generaal Christopher Cavoli. 
De commandant van het Europese Commando deed zijn uitlatingen tegenover een commissie die zich bezighoudt met militaire onderwerpen.

Rusland zou in de oorlog nu meer artilleriegranaten gebruiken dan Oekraïne. Cavoli waarschuwde dat de verhouding van een op vijf in de komende weken naar een op tien kan dalen.

Mike Johnson, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, weigert een stemming te houden over een wetsvoorstel dat Oekraïne voorziet van nog eens 60 miljard dollar (zo'n 55,9 miljard euro) aan steun. Het pakket voorziet in de levering van belangrijke wapens en munitie.

De regering van president Joe Biden probeert Oekraïne op andere manieren te helpen, maar dat is volgens de regering in Kyiv niet genoeg. De Oekraïense president Volodimir Zelenski zei zondag dat zijn land de oorlog verliest als het Amerikaanse Congres het miljardenpakket niet goedkeurt.

Bron: Nu.nl

Geen opmerkingen: