maandag 8 april 2024

Rusland wil van Charkiv onleefbare stad maken

Rusland is erop uit om de stad Charkiv onleefbaar te maken voor de inwoners. Het moet een 'grijs gebied' worden, stelt het Britse opinieweekblad The Economist vast na de steeds heviger wordende Russische aanvallen op de stad waar nu nog zo'n 1,3 miljoen mensen wonen. 

The Economist meent dat de aanvallen gestuit kunnen worden als het Westen meer luchtverdediging levert of de F-16's die de Russische gevechtsvliegtuigen met hun geleide bommen kunnen verjagen. Volgens het weekblad heeft Oekraïne niet meer de beschikking over alle Patriots die eerder zijn geleverd door de bondgenoten. Rusland zou een of meer van deze effectieve verdedigingssystemen hebben vernield, waardoor Charkiv kwetsbaar is geworden.

In de op een na grootste stad van Oekraïne woonden voor de Russische inval zo'n 2 miljoen inwoners. Daarvan zouden er slechts 300.000 zijn gebleven toen de oorlog uitbrak, maar intussen is de stad weer gegroeid naar 1,3 miljoen inwoners. 

Die blijven, stelt burgemeester Ihor Terechov die door The Economist werd geïnterviewd op een geheime locatie, ergens op een industrieterrein. 'Ze gaan niet opnieuw weg', meent de burgemeester. 'Ze zijn weggegaan, teruggekeerd en nu is het genoeg, ze blijven waar ze zijn.' Hij wil niets kwijt over hoe zijn stad de recente Russische aanvallen op de energievoorziening heeft doorstaan. 'Als ik dat ga uitleggen, dan krijgen we daar weer aanvallen op.'

The Economist stelt vast dat de bedoelingen van Rusland niet helemaal duidelijk zijn, al zijn er wel signalen die wijzen op de voorbereidingen op een groot zomeroffensief. 'Een Oekraïense bron uit de sfeer van de inlichtingendiensten zegt dat Rusland zes divisies traint het oosten van Siberië.' Dat komt neer op zo'n 120.000 soldaten. 

Charkiv is een van de mogelijke doelen, maar het zal enorm moeilijk voor het Russische leger worden om de stad in te nemen. 'Om de stad te veroveren moeten de Russen door de Oekraïense verdediging heen breken en dan de stad zien te omsingelen. Rusland is daar volstrekt niet toe in staat. Daarvoor is overwicht in de lucht nodig, wat geen gegeven is. En er wacht de Russen een bloedige strijd die straat na straat gevoerd moet worden.

Bron: Oekrajinska Pravda, foto: Wikipedia

Geen opmerkingen: