dinsdag 23 april 2024

Novomichailivka goeddeels in Russische handen

Het Russische ministerie van Defensie zegt dat het dorp Novomichailivka is veroverd, maar daar denken ze in Oekraïne toch iets anders over. De Russen zouden weliswaar een deel van het dorp ten zuiden van Mariinka in de provincie Donetsk in handen hebben, maar ook de 79e separate aanvalsbrigade van het Oekraïense leger zegt nog altijd aanwezig te zijn in een deel van Novomachailivka. 

Volgens de Oekrajinska Pravda, die zich baseert op informatie van de onderzoekssite DeepState en bronnen bij de brigade, houdt het Oekraïense leger nog stand bij de datsja's aan de noordkant van Novomichailivka, aan de overkant van de rivier Soechi Jali. 

Het Russische leger begin afgelopen najaar al met aanvallen op Novomichailivka. Er werd geregeld zwaar gevochten, maar de 79e brigade wist de aanvallen steeds af te slaan, maar hadden het wel moeilijk in het inmiddels geheel verwoeste dorp. De Russen zetten pantserwagens en infanterie in om het dorp in handen te krijgen, vaak deden ze dat in groepjes van zes tot acht soldaten.

Nadat het Russische leger Mariinka afgelopen januari in handen heeft gekregen wordt steeds meer druk uitgeoefend ten noorden van het stadje. De Russen hebben aan de noordkant de blik gericht op de stad Krasnohorivka en aan de zuidkant richting de dorpen Paraskoviivka en Kostantinivka. En uiteraard Novomichailivka dat ze grotendeels in handen hebben.

Bron: Oekrajinska Pravda, luchtfoto Novomichailivka: 
unn.ua

Geen opmerkingen: