zaterdag 20 april 2024

Wat als Rusland van Oekraïne wint? (1)

Het huidige Amerikaanse debat over het verlenen van aanvullende militaire hulp aan Oekraïne is gedeeltelijk gebaseerd op de veronderstelling dat de oorlog ondanks Amerikaanse militaire hulp in een patstelling blijft hangen. Deze veronderstelling is onjuist, aldus de analisten van het Institute for the Study of War (ISW).
 

[1] De Russen breken uit de positionele oorlogvoering en beginnen de manoeuvreerbaarheid op het slagveld te herstellen vanwege de vertragingen bij het verlenen van Amerikaanse militaire hulp aan Oekraïne. Oekraïne kan de huidige linies nu niet vasthouden zonder snelle hervatting van de Amerikaanse hulp, met name luchtverdediging en artillerie die alleen de VS snel en op grote schaal kunnen leveren.
 
[2] Door een gebrek aan luchtverdediging zijn Oekraïense frontlijneenheden blootgesteld aan Russische vliegtuigen die nu voor het eerst in deze oorlog duizenden bommen op Oekraïense verdedigingsposities laten vallen.
 
[3] Door het tekort aan Oekraïense artillerie kunnen de Russen voor het eerst sinds 2022 gepantserde colonnes gebruiken zonder buitensporige verliezen te lijden.
 
[4] De Russen benutten hun voorsprong en rukken langzaam maar gestaag op in verschillende sectoren van het front. Sinds begin dit jaar hebben Russische troepen ruim 360 vierkante kilometer in beslag genomen – een gebied zo groot als Detroit. De Russische vooruitgang zal versnellen als er geen dringende Amerikaanse actie plaatsvindt. Amerikaanse beleidsmakers moeten de realiteit internaliseren dat het verder uitstellen of stopzetten van de Amerikaanse militaire hulp later in 2024 en 2025 zal leiden tot dramatische Russische winsten en uiteindelijk tot de Russische overwinning.
 
De Verenigde Staten hebben vandaag dus slechts twee echte keuzes. Het land kan snel de militaire hulp hervatten om Oekraïne de frontlinies nabij de huidige locaties te laten stabiliseren. Of het kan de Russen het Oekraïense leger laten verslaan en richting de NAVO-grenzen laten rijden, van de Zwarte Zee tot centraal Polen. Er is geen derde optie. 
 
De risico's van een Russische aanval op de NAVO in de nabije toekomst zouden dramatisch toenemen als de VS Rusland nu toestaan Oekraïne te verslaan, en de uitdaging van het verdedigen van met name de Baltische staten zou bijna onoverkomelijk kunnen worden. Deze risico's en kosten op de lange termijn wegen ruimschoots op tegen de kosten van het hervatten van de hulp aan Oekraïne op korte termijn. Een Russische overwinning in Oekraïne zal verwoestende gevolgen hebben voor de verdediging van de NAVO.
 
[5] Het Oekraïense succes zou daarentegen een succesvolle Russische aanval op Polen of de Baltische staten veel moeilijker en riskanter maken, ook al houdt Oekraïne de frontlinies ongeveer op de plek waar ze nu zijn. Het zou het vermogen van de NAVO om toekomstige Russische agressie af te schrikken en zich daartegen te verdedigen dramatisch versterken. De twee kaarten hieronder illustreren de voordelen die Rusland zou veiligstellen door Oekraïne te verslaan en de voordelen die de NAVO zou ontvangen door Oekraïne te helpen de linie vast te houden of de Russen verder naar het oosten en zuiden te duwen.
 
De toekomst van de NAVO is verbonden met die van Oekraïne, ongeacht de lidmaatschapsstatus van Oekraïne

Bron: ISW

Geen opmerkingen: