vrijdag 26 april 2024

Bedrijfsleven verwacht grote personeelstekorten

Driekwart van alle ondernemers in Oekraïne
verwacht te maken te krijgen met een personeelstekort, zo blijkt uit een onderzoek van de European Business Association (EBA). Nu gaat het om 73 procent, een jaar geleden was dat nog 55 procent. Behalve die 73 procent die er echt door in problemen denkt te komen, voorziet 17 procent van de ondernemers daar in iets mindere mate last van te krijgen. Slechts 7 procent verwacht voldoende personeel te hebben. 

Vooral de detailhandel, maar ook de voedselproductie en de farmacie hebben te maken met personeelstekorten. Ook de dienstensector, waaronder marketing en personeelswerving, hebben er mee te maken, aldus het onderzoek.

De oorzaken zijn divers. De mobilisatie speelt een rol, maar ook zijn veel gekwalificeerde werknemers naar het buitenland vertrokken. Verder zijn er te weinig geschikte werknemers te vinden en hebben veel mensen psychische problemen als gevolg van de oorlog. De door de EBA geraadpleegde ondernemers denken met hogere salarissen en meer opleidingsmogelijkheden het personeelstekort te kunnen bestrijden.

Bron: The Kyiv Independent

Geen opmerkingen: