maandag 29 april 2024

ISW vindt terugtrekking Oekraïne niet dramatisch

Dat de Oekraïense troepen zich hebben teruggetrokken uit de dorpen Berditsji, Semenivka en Novomichailivka betekent volgens de analisten van het Institute for the Study of War (ISW) niet dat het Russische leger sneller tactische winst kunnen boeken. Zij menen dat de Russen op dit moment niet in staat zullen zijn om dieper door te dringen in de Oekraïense linies. 

De Oekraïense opperbevelhebber Oleksandr Sirski maakte gisteren de terugtrekking bekend van het leger uit Berditsji en Semenivka naar posities verder naar het westen. Zo wil hij voorkomen dat onnodig Oekraïense soldaten sneuvelen. De Russische troepen zullen daardoor de komende weken vorderingen kunnen maken ten westen van Avdiivka, meent het ISW. 

Dat kan opnieuw leiden tot verdere terugtrekking van het Oekraïense leger, al wordt niet uitgesloten dat gebruik wordt gemaakt van verdedigingswerken verder naar het westen om de Russische opmars te stuiten. Trekken de Oekraïners zich verder terug, dan kunnen de Russen relatief snel oprukken.

Het Russische leger heeft in dit gebied een divisie ingezet, meer dan 10.000 soldaten. De situatie is nu een op drie, maar volgens kolonel-generaal Sirski worden de Oekraïense troepen aangevuld met eenheden die even wat rust hebben gehad om de situatie bij Avdiivka te stabiliseren. Dat zal de Russen voor de keus stellen: moeten ze blijven proberen om het stadje Pokrovsk te bereiken, of gaan ze naar het noorden om te mee te helpen bij de verovering van Tsjasiv Jar. 

De Russische legerleiding heeft al langer plannen om de steden Slovjansk, Kramatrosk, Droezjkivka en Kostjantinivka in de provincie Donetsk te veroveren. Daarbij is de verovering van Tsjasiv Jar van groot belang, omdat het de springplank is voor aanvallen op Droezjkivka en Kostjantinivka. 

De Oekraïense opperbevelhebber maakte eerder al bekend dat het Russische leger van hogerhand de opdracht heeft gekregen om Tsjasiv Jar te veroveren voor 9 mei, de dag waarop de overwinning van het Rode Leger op Nazi-Duitsland wordt gevierd.

Sirski zei gisteren ook dat het leger extra troepen en wapens naar Charkiv stuurt om de op een na grootste stad van Oekraïne te beschermen tegen een Russische aanval. Het ISW blijft bij de eerdere conclusie dat het Russische leger niet in staat is om Charkiv in te nemen.

Bron: ISW

Geen opmerkingen: