dinsdag 23 april 2024

Oekraïense man krijgt geen hulp consulaat meer

Oekraïense mannen die in het buitenland wonen en geschikt worden geacht voor militaire dienst, krijgen geen hulp meer van het consulaat. Alleen als ze terug willen keren naar Oekraïne, worden ze geholpen. 
Met de maatregel voert Oekraïne de druk op dienstplichtigen in het buitenland op. Het leger heeft na ruim twee jaar oorlog met Rusland een flink tekort aan militairen. In december zei president Volodimir Zelenski dat het Oekraïense leger tot een half miljoen extra troepen wil mobiliseren.

Sinds het uitbreken van de oorlog mogen mannen tussen de 18 en 60 jaar oud het land niet meer verlaten. Voor hen geldt de dienstplicht, met uitzonderingen voor bijvoorbeeld vaders van meer dan drie kinderen en specifieke beroepsgroepen. Wie de mobilisatie weigert, krijgt een boete of uiteindelijk een gevangenisstraf. Voor zover bekend behoudt de groep mannen die uitgezonderd is ook consulaire bijstand. 
Maar naar schatting zijn vele duizenden dienstplichtigen toch vertrokken. Exacte cijfers zijn niet bekend. Het Europees statistiekbureau Eurostat schat dat er in totaal zo'n 4,3 miljoen Oekraïners naar landen in de Europese Unie zijn gevlucht, onder wie zo'n 860.000 mannen. In een post op X bekritiseerde de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken mannen die Oekraïne tijdens de oorlog hebben verlaten. 'Zo werkt het niet. Ons land is in oorlog', aldus Dmitro Koeleba.

Een consulaat vertegenwoordigt een land, in dit geval Oekraïne, in een ander land. Oekraïners kunnen hier terecht voor het aanvragen en verlengen van een visum, een (nood)paspoort en het legaliseren van documenten. Dat kunnen dienstplichtige mannen in andere landen nu dus niet meer doen. Koeleba omschrijft de nieuwe maatregel als een 'eerlijke behandeling'. 'Een verblijf in het buitenland ontslaat een burger niet van zijn of haar verplichtingen aan het thuisland.'

De maatregel komt een week na het goedkeuren door president Zelenski van een nieuwe wet die meer rekruten moet opleveren. Die mobilisatiewet bepaalt dat ook 25- en 26-jarigen voortaan kunnen worden opgeroepen voor militaire dienst. Voorheen gold de dienstplicht vanaf 27 jaar.

De regering was voorheen redelijk terughoudend in het opvoeren van de mobilisatieregels, mede om de steun van de bevolking te behouden. Toen de oorlog ruim twee jaar geleden uitbrak, stonden mannen in de rij bij de rekruteringskantoren. Inmiddels is de situatie compleet anders. De stroom vrijwilligers is nagenoeg opgedroogd. Om de uitgedunde rangen aan te vullen, past de regering nu steeds meer dwang toe.

Bron: NOS

Geen opmerkingen: