maandag 8 april 2024

Legerchef: 'Voortbestaan Oekraïne staat op spel'

Commandant Oleksandr Pavljoek van de Oekraïense grondstrijdkrachten roept de Oekraïners op om in het leger te gaan en mee te helpen de Russen te verslaan. 'Het voortbestaan van ons land staat op het spel', schrijft Pavljoek op Facebook. Hij is er van overtuigd dat 'Rusland niemand met rust zal laten, niet wie zich heeft weten te verstoppen, noch wie Oekraïne heeft verraden'. 

'We staan voor de keus om ons land te verdedigen en te behouden, of we geven ons land op. Steun de mensen die ons land verdedigen, zowel in woord als in daad. Ga het leger in. Red je familie, je thuis, je land en je toekomst. Samen staan we sterk!' Zoveel te meer Oekraïners de moed tonen om mee te vechten, des te kleiner is de kans dat Rusland zijn snode plannen kan uitvoeren en des te sneller keert het gewone, veilige leven terug in onze steden.'

Pavjoek wijst er op dat het leger behoefte heeft aan vakmensen, of het nu gaat om chauffeurs of bouwvakkers, IT-specialisten of artsen, koks of ingenieurs. 

Er wordt al maanden gesteggeld over een hoognodige mobilisatie. Voormalig opperbevelhebber Valeri Zaloezjni vroeg om een half miljoen nieuwe soldaten, president Volodimir Zelenski meent nog altijd dat het leger met veel minder toe kan. Het parlement aarzelt, en diende maar liefst 4.269 amendementen in op het wetsvoorstel dat de mobilisatie moet regelen. 

Zelenski deed afgelopen zaterdag nog een oproep aan het parlement om haast te maken. Een opvallende oproep, want zijn partij Dienaar van het Volk heeft de absolute meerderheid in het parlement.

Bron: Oekrajinska Pravda, foto: Ukrinform

    Geen opmerkingen: