dinsdag 30 april 2019

Volodimir Zelenski officieel verkiezingswinnaar

De Centrale Kiescommissie heeft Volodimir Zelenski zojuist officieel uitgeroepen tot de winnaar van de presidentsverkiezingen. Het officiële document waarin dat is vastgelegd werd ondertekend door vijftien van de zestien leden van de Centrale Kiescommissie; het zestiende lid was afwezig. Ook vertegenwoordigers van Zelenski en vertrekkend president Petro Porosjenko zetten hun handtekening op het document.

Uit de definitieve uitslag blijkt dat Zelenski in de tweede ronde op 21 april 73,22 procent van de kiezers achter zich kreeg, in totaal 13.541.528 stemmen. Porosjenko moest het doen met 24,45 procent oftewel 4.522.450 kiezers. Zo'n 2,31 procent van de kiezers leverde een stembiljet in dat ongeldig werd verklaard. Er werden twee klachten ingediend tegen de einduitslag, maar die werden afgewezen.

Nu de officiële uitslag binnen is, kan de datum worden vastgelegd waarop Volodimir Zelenski in een bijzondere parlementszitting de eed aflegt en officieel de zesde president wordt van het onafhankelijke Oekraïne.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: