vrijdag 26 april 2019

Europees verzet tegen uitgifte Russische paspoorten

Vijf Europese landen die momenteel zitting hebben in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties veroordelen het besluit van president Vladimir Poetin om Russische paspoorten uit te geven aan inwoners van de door de separatisten bezette gebieden in Oost-Oekraïne.

Ook drie landen die eerder deel uitmaakten van de Veiligheidsraad, waaronder Nederland, hebben diezelfde mening.In een gezamenlijke verklaring zeggen de acht lidstaten van de Europese Unie dat zij Poetin's decreet zien als een aantasting van de Oekraïense soevereiniteit en staat het uitgeven van Russische paspoorten haaks op de Minsk-akkoorden.

Zij doen een beroep op de Russische president om het besluit terug te draaien, omdat het alleen maar voor escalatie van het conflict kan zorgen. Het kan een aanleiding vormen dat Rusland de eigen staatsburgers in de Donbas op enig moment met militaire middelen te hulp schiet, zoals zich eerder in Abchazië en Zuid-Ossetië heeft voorgedaan.

Oekraïne beklaagde zich meteen bij de Veiligheidsraad nadat het nieuws over de Russische paspoorten bekend werd. Minister Pavlo Klimkin van Buitenlandse Zaken deed een dringende oproep aan de inwoners van de bezette gebieden om geen Russisch paspoort aan te vragen. Zij raken hun Oekraïense staatsburgerschap daarmee kwijt.

De separatisten hebben juichend gereageerd op Poetin's decreet. Denis Poesjilin, de leider van de separatisten in Donetsk, heeft zelfs al aangekondigd dat er voor vervoer naar een Russisch paspoortcentrum gezorgd wordt voor de mensen die het paspoort willen aanvragen.

Bronnen: 112.ua

Geen opmerkingen: