maandag 22 april 2019

Russische premier Medvedev hoopt op pragmatische aanpak president Zelenski

De Russische premier Dmitri Medvedev heeft naar aanleiding van de verkiezingsoverwinning van Volodimir Zelenski de volgende verklaring laten uitgaan:

"Oekraïne heeft gestemd, en het verkiezingsresultaat heeft duidelijk gemaakt dat de kiezers in zijn voor een nieuwe aanpak van de problemen waarmee het land te kampen heeft. Het is helder dat de nieuwe president de koers van het land moet behouden op basis van de realiteit zoals die in de afgelopen jaren is ontstaan. Ik twijfel er niet aan dat de nieuwe Oekraïense leider vasthoudt aan de anti-Russische retoriek zoals hij die tijdens zijn campagne heeft gebruikt, in dezelfde teneur zoals we die maar al te goed kennen en die gericht is op een aantal groepen in de maatschappij. Ik maak me in dit opzicht dan ook geen illusies.

Tegelijkertijd is het altijd mogelijk dat de relatie van Oekraïne met Rusland toch verbetert. Wat daarvoor nodig is, is een pragmatische en verantwoordelijke benadering van de politieke realiteit in Oekraïne, met name in het oosten. Daarom wensen wij de nieuwe Oekraïense leider vooral veel wijsheid, maar ook begrip voor de waarde die de bevolking hecht aan de relatie van onze landen die de huidige politieke verhoudingen overstijgt.

Dit is de enige manier om de in het slop geraakte economische samenwerking weer op gang te brengen, wat de oplossing kan betekenen van de enorme sociale problemen waarmee miljoenen Oekraïners nu hebben te maken."

Geen opmerkingen: