dinsdag 9 april 2019

Kolomojski wil 1,8 miljard euro schadevergoeding

De Oekraïense oligarch Ihor Kolomojski wil een schadevergoeding van 1,8 miljard euro van de regering vanwege de nationalisering van de PrivatBank. De grootste bank van het land werd in 2016 van de ondergang gered. Kolomojski zou vlak daarvoor nog 4,9 miljard euro hebben weggesluisd. Er lopen rechtszaken tegen de momenteel in Israël wonende miljardair om dat geld terug te eisen, maar hij stelt er in een interview met de Ekonomitsjna Pravda een schadeclaim van 1,8 miljard tegenover.

''De aandeelhouders van de PrivatBank zijn beroofd. Al dat gepraat over miljoenen en miljarden die gestolen zouden zijn is alleen maar bedoeld als dekmantel voor de mensen die er van geprofiteerd hebben. Ik hoef de PrivatBank niet terug, maar ik had er 1,8 miljard euro aan eigen kapitaal in zitten. Geef me dat geld terug en de kwestie is wat mij betreft afgedaan'', zegt Kolomojski in het interview. Hij ontkent dat er 2,2 miljard euro is verdwenen bij de bank. ''Het geld werd op dezelfde dag teruggestort.''

Kolomojski vindt dat hem geen blaam treft en wijst naar president Petro Porosjenko als de hoofdschuldige. Ook Valeria Gontareva, directeur van de Nationale Bank en Katerina Rozhkova, haar opvolgster, hebben er mee te maken gehad. Datzelfde geldt ook voor Oleksandr Daniljoek, destijds minister van Financiën. ''Die was er wel bij betrokken, maar hem treft geen blaam'', aldus Kolomojski.

Om het even in het juiste perspectief te zetten: Kolomosjki was een bondgenoot van Porosjenko, werd tot gouverneur van de provincie Dnipro benoemd en weer ontslagen toen bleek dat hij al te eigenmachtig te werk ging, onder meer door er een privélegertje op na te houden. Sindsdien zijn de twee vijanden.

Kolomojski wordt wel de man achter presidentskandidaat Volodimir Zelenski genoemd. Zelenski's populaire programma waarin een leraar plotsklaps president wordt en de corruptie aanpakt is op Kolomojski's tv-zender 1+1 te zien. Beiden ontkennen overigens dat Zelenski de ''marionet van Kolomojski'' is, zoals Porosjenko de afgelopen weken herhaaldelijk heeft beweerd. Oud-minister Daniljoek bevindt zich nu in het kamp van Zelenski. Hij wordt genoemd als minister van Buitenlandse Zaken, mocht Zelenski president worden.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: