donderdag 18 april 2019

Legerchef: 'Rusland kan binnen uur oorlog beginnen'

Rusland is volgens de chef van de Oekraïense generale staf Viktor Moezhenko ''binnen een uur'' in staat om een volledige oorlog te ontketenen. ''De Russische troepen hebben aanvalsgroepen gestationeerd langs de hele grens met ons land, ook in Wit-Rusland en de bezette Krim. Die zijn op zo'n manier georganiseerd dat ze zonder voorafgaande oefening meteen kunnen aanvallen'', zegt Moezhenko in een interview met de krant Fakti.

De hoogste militair van het land gelooft er in dat Rusland wacht op het moment waarop Oekraïne in een chaotische toestand verkeert, bijvoorbeeld door politieke strubbelingen, om een groot legeroffensief in te zetten. ''Volgens onze informatie en die van de NAVO zijn de eenheden langs onze grens voor 70 procent gevechtsgereed'', aldus Moezhenko.

Hij meent ook dat Rusland meer wil dan alleen de Krim en delen van de Donbas, dat het streven is om het grondgebied van de Sovjet-Unie terug te krijgen en zo weer een grote geopolitieke speler te worden. Oekraïne is van groot belang voor ze, zegt Moezhenko. ''Wij hebben bedrijven die onderdelen en wapensystemen hebben gemaakt. Eerst voor de Sovjet-Unie, daarna voor het Russische leger. Wij maken raketsystemen, energiecentrales, motoren voor schepen en helikopters die we zelf ook produceren. Er zijn dus voldoende redenen voor een aanval op ons land.''

Bron: Unian

Geen opmerkingen: