woensdag 24 april 2019

Zelenski's team eist goedkoper aardgas per 1 mei

Het campagneteam van de nieuwgekozen president Volodimir Zelenski wil dat het kabinet de aardgasprijs voor de huishoudens per 1 mei verlaagt. Dat blijkt uit een bericht op de Facebookpagina van Ze Team, waarin er op wordt gewezen dat het aardgas in Oekraïne nu duurder is dan in Europa, waar de prijzen al vier maanden op rij zijn gedaald.

Het team is ook bezorgd om de financiële gevolgen van het staken van het Russische gastransport via Oekraïne naar Europa als volgend jaar de Nord Stream 2 in gebruik wordt genomen.

Zelenski heeft tijdens zijn verkiezingscampagne aangevoerd dat hij als president wil zorgen voor een lagere consumentenprijs voor het aardgas, omdat veel Oekraïners door de prijsverhogingen van de afgelopen jaren in financiële problemen zijn geraakt. De aardgasprijs wordt echter vastgesteld door het kabinet, niet door de president. Het staat zijn campagneteam echter vrij om het kabinet onder druk te zetten, zoals nu dus gebeurt.

Het team wil dat het kabinet gaat overleggen met zowel het staatsenergiebedrijf Naftogaz als met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dat eerder van het kabinet eiste dat de overheidssubsidie op aardgas - tot voor enkele jaren geleden 45 procent van de werkelijke prijs - werd geschrapt in ruil voor miljardenleningen om de Oekraïense economie er weer bovenop te helpen.

Bronnen: 112.ua, RFE/RL

Geen opmerkingen: