dinsdag 30 april 2019

Poetin wil paspoort voor Russen én Oekraïners

De Russische president Vladimir Poetin.
De Russische president Vladimir Poetin vindt dat er een gezamenlijk paspoort moet komen voor Rusland én Oekraïne. ''Ik heb al zo vaak gezegd dat het broedervolken zijn, eigenlijk één natie vormen. Als ze ook het staatsburgerschap delen, dan profiteren zowel Russen als Oekraïners daarvan. Omdat we zoveel gemeen hebben, denk ik dat daartegen geen bezwaren bestaan.'' Volgens Poetin worden beide landen daarvan ''sterker en succesvoller''. Zijn voorstel om een gezamenlijk staatsburgerschap voor beide landen te introduceren, is een reactie op een reactie. Poetin nam zelf vorige week het besluit dat Oekraïners uit de door de separatisten bezette gebieden gemakkelijk een Russisch paspoort kunnen krijgen.

De nieuwgekozen president Volodimir Zelenski reageerde daar op met het voorstel dat Russen welkom zijn om een Oekraïens paspoort aan te vragen omdat zij in eigen land worden onderdrukt. Waarna de Russische president nu dus weer met het voorstel komt voor een gezamenlijk staatsburgerschap.

Hij pleit verrassenderwijs ook voor de terugkeer van Micheil Saakasjvili naar Oekraïne nu het presidentschap van Petro Porosjenko er vrijwel op zit. ''Hij had al terug moeten zijn en had zijn Oekraïense paspoort terug moeten krijgen'', aldus Poetin. Dat hij de terugkeer van Saakasjvili bepleit, zegt genoeg over wat Poetin beweegt in deze paspoortaffaire, namelijk onrust stoken.

Ooit zei hij over Saakasjvili dat hij de voormalige Georgische president ''aan z'n ballen'' zou willen ophangen. Ook eiste Poetin in december 2017 dat Saakasjvili Oekraïne zou worden uitgezet en vond hij dat zowel Georgië als Turkije, Armenië en Azerbeidzjan hem niet meer moesten toelaten.

Saakasjvili reageert dan ook furieus op de woorden van Poetin: ''Ik heb genoeg politieke ervaring om deze tactiek met z'n dubbele standaard te doorzien. Mijn terugkeer eisen van Zelenski, de man die zo'n sterk antwoord had op uw voornemen om Russische paspoorten te vergeven, in de hoop dat hij dat toch niet durft te doen.''

In de Russische plaats Novoshachtinsk is gisteren al het eerste kantoor geopend waar inwoners van door de separatisten bezet gebied in de provincie Loehansk het Russische staatsburgerschap kunnen aanvragen. Er kunnen elke dag maximaal 200 aanvragen worden verwerkt. De 'nieuwe Russen' hoeven er niet voor naar het buurland, ze kunnen dat overlaten aan een tussenpersoon die de aanvraag voor ze regelt. De separatisten in Donetsk zijn van plan om groepsreizen te organiseren.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: