dinsdag 16 april 2019

Rechtbank laat Savtsjenko en Roeban vrij

Nadia Savtsjenko.
Parlementslid Nadia Savtsjenko en Volodimir Roeban zijn vanmorgen door een rechtbank in Kyiv vrijgelaten omdat hun maximale periode in voorarrest er op zat en er geen nieuwe verdenkingen tegen het tweetal zijn ingebracht. Savtsjenko en Roeban worden er nog altijd wel van verdacht dat zij een bloedige staatsgreep voorbereidden.

Het tweetal werd in maart vorig jaar gearresteerd. In eerste instantie Roeban, hoofd van een organisatie die zich net als Savtsjenko inzet voor vrijlating van Oekraïense soldaten die krijgsgevangen zijn genomen door de separatisten. Roeban werd opgepakt toen hij met een auto vol wapens vanuit bezet gebied terugkeerde in Oekraïne. Niet veel later was ook Savtsjenko aan de beurt.

Ze zouden het plan hebben opgevat om president Petro Porosjenko en andere regeringsleden te doden en een aanslag met een granaatwerper te plegen op het parlementsgebouw. Ruim een jaar verder is nog altijd niet duidelijk in hoeverre dit alles door het Openbaar Ministerie hard kan worden gemaakt, vandaar dat de rechtbank tot vrijlating heeft besloten. Savtsjenko en Roeban hebben moeten beloven dat zij het land niet verlaten.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: