vrijdag 19 april 2019

Zelenski wil huidige politieke systeem afbreken

Volodimir Zelenski. Foto: campagneteam.
Volodimir Zelenski heeft gisteravond in het politieke praatprogramma Pravo na Vladoe op tv-zender 1+1 gezegd dat hij als president het politieke systeem wil afbreken. ''Dat systeem lijkt nu op een spel met gemarkeerde kaarten, waarbij de koningen en zessen elkaar al jarenlang de macht hebben gedeeld. De inzet is erg hoog, verschrikkelijk zelfs, want het gaat om mensenlevens.''

Als een van z'n eerste acties wil Zelenski een wetsvoorstel naar het parlement sturen waarin is vastgelegd dat de president kan worden afgezet als hij z'n werk niet goed doet. Ook wil hij de immuniteit van de parlementsleden inperken. Parlementsleden kunnen nu alleen worden vervolgd voor het plegen van misdrijven als hun mede-parlementariërs bij meerderheid besluiten om zijn of haar immuniteit op te heffen.

Zelenski beloofde het belang van zijn land en de inwoners altijd voorop te stellen, ook waar het de PrivatBank betreft en de strijd die voormalig eigenaar Ihor Kolomojski momenteel voert. Kolomojski is een zakenpartner van de presidentskandidaat, maar volgens tegenstanders ook degene die hem aanstuurt. De momenteel in Israël wonende oligarch won gisteren een rechtszaak tegen de regering en de Nationale Bank om de genationaliseerde PrivatBank terug te krijgen.

Zelenski zelf heeft een productiebedrijf voor de televisie, Studio Kvartal 95. Daar wil hij vanaf als hij president wordt. Mogelijk kan hij net als huidig president Petro Porosjenko de aandelen onderbrengen in een holding die wordt geleid door een bewindvoerder met verregaande bevoegdheden. Ook Porosjenko beloofde vijf jaar geleden dat hij van zijn bedrijven af wilde, maar hij kon geen koper(s) vinden.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: