maandag 22 april 2019

Timosjenko wil snel af van kabinet-Hrojsman

Joelia Timosjenko vindt dat er op korte termijn een ander kabinet moet komen en niet pas na de parlementsverkiezingen van eind oktober. ''Als driekwart van de kiezers verandering wil, dan denk ik niet dat ze daar nog zes maanden op willen wachten'', aldus de leider van de Moederlandpartij, doelend op de 73 procent die gisteren koos voor Volodimir Zelenski als president.

''Als dit parlement ook maar een greintje verantwoordelijkheidsbesef heeft, dan weet het dat er een nieuw kabinet moet komen met nieuwe inzichten en doelen'', zei Timosjenko vanochtend in een vergadering van de fractieleiders in het parlement. Zij riep op tot eensgezinde steun aan de nieuwe president.

Het parlement wordt nu gedomineerd door het Blok-Porosjenko. Het kabinet onder leiding van Volodimir Hrojsman bestaat uit ministers van dit 'blok' van bijna ex-president Petro Porosjenko's partij Solidariteit en het Volksfront van ex-premier Arseni Jatsenjoek. Er werd in de afgelopen weken al gepleit voor ontbinding van het parlement en vervroegde verkiezingen als Zelenski zou winnen.

Timosjenko sprak vanmorgen niet over vervroegde verkiezingen, maar hintte op het wegsturen van het voltallige kabinet. Zelenski heeft afgelopen week al gezegd dat hij geen ministers uit het huidige kabinet mee wil nemen. De bevoegdheid om zelf ministers te benoemen is overigens beperkt: de president mag alleen de ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken benoemen. De overige ministers, ook de premier, worden door het parlement benoemd, maar dan wel op voordracht van de president.

Ook Zelenski lijkt tot de conclusie te komen dat ontbinding van het parlement niet aan de orde is. ''We houden ons aan de wet en daarom is ontbinding van het parlement nu onbespreekbaar'', zegt Zelenski's woordvoerder Dmitri Razoemkov. Porosjenko had er afgelopen week al voor gewaarschuwd dat ontbinding in strijd met de grondwet zou zijn.


Bronnen: Interfax, Unian

Geen opmerkingen: