donderdag 25 april 2019

Zelenski: 'Taalwet in huidige vorm onaanvaardbaar'

Volodimir Zelenski.
Terwijl vertrekkend president Petro Porosjenko juicht en het besluit over de taalwet als historisch betitelt, noemt zijn opvolger Volodimir Zelenski het parlementsbesluit om na jaren gesteggel de taalwet aan te nemen ''in z'n huidige vorm onaanvaardbaar''. Hij wil, zo gauw hij als president in functie is, laten onderzoeken of de wet de grondwettelijke rechten en de belangen van alle Oekraïners waarborgt.

Als Porosjenko de taalwet inderdaad nog deze week accordeert, dan duurt het na de officiële publicatie nog een maand voordat de wet in werking treedt. Dat kan al zijn als Zelenski inmiddels president is, want zijn inauguratie moet voor 4 juni plaats hebben. Zelenski heeft vervolgens niet de bevoegdheid om de wet in te trekken, dat is aan het parlement. Maar hij kan wel een nieuw wetsvoorstel aandragen bij het parlement.

''Het Oekraïens is de enige nationale taal. Dat was het, is het en zo blijft het. Er zijn wat dat betreft geen compromissen denkbaar. De staat moet de ontwikkeling van de Oekraïense taal bevorderen door te belonen en door positieve voorbeelden te stellen, niet door te verbieden en te straffen, door bureaucratische procedures in te voeren en meer ambtenaren aan te stellen in plaats van minder'', aldus Zelenski die zelf Russischtalig is en al bezig is om zich het Oekraïens eigen te maken.

Hij constateert dat het parlement er jaren over heeft gedaan om de taalwet aan te nemen, waardoor dit thema als het ware gegijzeld werd door de politiek. ''Er was geen brede publieke discussie. Er werden meer dan 200 amendementen ingediend, waarmee duidelijk is aangetoond dat ook in het parlement geen eensgezinde visie aanwezig was.''

Bron: verklaring Zelenski

Geen opmerkingen: