donderdag 25 april 2019

Parlement keurt wetsvoorstel Oekraïense taal goed

Het parlement heeft vanmorgen een wetsvoorstel aangenomen waarin is vastgelegd dat het Oekraïens de nationale taal is en ook welke ambtsdragers en beroepsgroepen specifiek verplicht zijn om in het Oekraïens te communiceren. Uiteraard gaat het dan in eerste instantie om de president als hoogste gezagsdrager - de aankomende president Volodimir Zelenski is Russischtalig, maar nu druk doende om zich het Oekraïens eigen te maken.

Maar ook van ministers, parlementsleden, rechters, openbare aanklagers en medewerkers van de Nationale Bank wordt dat verwacht, evenals van beroepsmilitairen, leraren en artsen in overheidsdienst. De verplichting om Oekraïens te spreken geldt niet voor kerkdiensten en ook in privécontacten staat het iedereen vrij om bijvoorbeeld Russisch te spreken.

Verder is in het wetsvoorstel bepaald dat de overheid gratis taalcursussen gaat aanbieden aan volwassenen om er voor te zorgen dat iedereen de Oekraïense taal machtig wordt. Wie het Oekraïense staatsburgerschap wil verkrijgen, moet aantonen het Oekraïens voldoende machtig te zijn. Wie in Oekraïense militaire dienst treedt of waarvan het staatsburgerschap van landsbelang is, krijgt een jaar de tijd om de taal onder de knie te krijgen. In het wetsvoorstel is echter ook een overgangsperiode opgenomen, zodat iemand geen jaar maar voorlopig twee jaar heeft om Oekraïens te leren.

Vertrekkend president Petro Porosjenko hecht veel waarde aan het wetsvoorstel. Hij heeft al aangekondigd dat hij er nog deze week zijn handtekening onder wil zetten. Aankomend president Volodimir Zelenski is er sceptisch over. Hij voelt meer voor de wortel dan voor de stok, zo liet hij afgelopen week weten.

Er stemden vanmorgen 278 parlementsleden voor. Nadat het wetsvoorstel was aangenomen, hieven de voorstanders spontaan het nationale volkslied aan. Buiten het parlementsgebouw was een betoging van voorstanders van de taalwet.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: