donderdag 18 april 2019

Zelenski: geen coalitie met Porosjenko's Blok, met pro-Russische partijen

Volodimir Zelenski. Foto: screenshot YouTube.
Volodimir Zelenski wil niet gaan samenwerken met het Blok-Porosjenko als hij president wordt en kans ziet om het parlement te ontbinden en er vervroegde verkiezingen komen. In een interview met tv-zender RBK zegt de uitdager van huidig president Petro Porosjenko dat hij evenmin een coalitie wil vormen met de pro-Russische partijen Oppositieplatform/Voor het Leven en het Oppositieblok.

Eerder gaf Joelia Timosjenko van de Moederlandpartij al te kennen dat zij niets voelt voor een coalitie met Dienaar van het Volk, een partij die feitelijk niet eens bestaat. Toch krijgt deze 'partij' een kwart van de stemmen als er nu parlementsverkiezingen worden gehouden, zo bleek begin deze week uit een peiling van KIIS.

In het interview zegt Zelenski ook dat de bezette gebieden in Oost-Oekraïne van hem geen speciale status hoeven te krijgen. Ook wil hij geen amnestie voor de separatisten. Hij wil met een Russischtalige zender de inwoners van die gebieden bereiken, zodat ze ook de Oekraïense kijk op de situatie meekrijgen en niet alleen die van de separatisten en Rusland.

''Wat zeggen onze politici? Bouw een muur, enzovoort... Het ergste van alles is nu wel dat we niet met die mensen praten. We moeten ze duidelijk maken dat zij bij ons horen.'' Zelenski vindt ook dat de ouderen in de bezette gebieden recht hebben op hun pensioen, er aan voorbij gaand dat ze dat pensioen ook wel krijgen als ze het geld buiten bezet gebied ophalen. Opvallend is trouwens dat Zelenski zich in dit interview ook weer als buitenstaander neerzet door te spreken van ''wat zeggen onze politici''.

Zelenski pleit voor een Oekraïense versie van Las Vegas, waar gokken is toegestaan en prostitutie wordt gelegaliseerd. ''De samenleving zal dat accepteren als het mag in één stad, één bepaald gebied.'' Ook wil hij medicinale wiet legaliseren, iets waar minister Oelana Soeproen van Volksgezondheid ook al mee bezig is.

Het interview met RBK is waarschijnlijk het enige dat Zelenski geeft voorafgaand aan de tweede ronde van de presidentsverkiezingen, ondanks een oproep van 21 mediaredacties om meer openheid te betrachten. Het interview werd nota bene 'vergeven' aan een verslaggever die van Zelenski won met een potje tafeltennis. Wat er aan meningen en plannen bekend is, komt enkel uit een aantal videoberichten, mededelingen van zijn campagneteam en uitlatingen van ex-minister Oleksandr Daniljoek die als Zelenski's adviseur deelnam aan een debat met president Porosjenko.

Bronnen: Unian, 112.ua

Geen opmerkingen: