zondag 21 april 2019

Actievoerster Femen confronteert Zelenski

Oekraïnense gastarbeiders stemmen in Polen.
Beide presidentskandidaten hebben vanmorgen hun stem uitgebracht. Volodimir Zelenski antwoordde op de vraag van een journalist waar zijn eerste prioriteiten liggen als hij president wordt dat die ''de corruptie en de oorlog'' betreffen. Nadat hij gestemd had, toonde hij zijn stembiljet. Het is bij wet verboden om te laten zien op wie je stemt, maar daar maalt Zelenski kennelijk niet om. Hij werd er op aangesproken door twee politiemensen. Het kan hem een boete van 5.100 hrivna (169 euro) opleveren. Een actievoerster van Femen ontblootte haar bovenlichaam bij het stembureau. Ze liet duidelijk blijken dat ze niets opheeft met Zelenski die zij ''een kat in de zak'' noemde. Ze had de tekst ook op haar buik geschreven.

Huidig president Petro Porosjenko zei dat hij eerst naar de kerk is geweest op deze palmzondag. Hij riep nog maar weer eens op om niet op Zelenski te stemmen. "Het mag nu wel leuk lijken om te doen, maar later krijgt u er spijt van. Ook oud-president Leonid Koetsjma werd door journalisten gezien toen hij zijn stem uitbracht. Koetsjma merkte op dat ''de volgende president maar eens minder moet beloven en meer moet doen''.

Over de opkomst is tot dusverre alleen bekend dat die om 11.00 uur plaatselijke tijd op 18 procent stond. De laagste opkomst, waarschijnlijk als gevolg van kerkgang, was in het westen van het land. Zoveel te verder oostelijk, des te hoger de opkomst, tot bijna het dubbele van het westen. Zelenski heeft zijn aanhang vooral in het oosten en zuiden, Porosjenko met name in het westen.

Bronnen: o.m. Kyiv Post, Unian, foto: MaidanCharkiv op Twitter

Geen opmerkingen: