zondag 28 april 2019

Zelenski aan Rusland: 'Verdoe je tijd niet'

De nieuwe president Volodimir Zelenski zegt in een reactie op het Russische aanbod om paspoorten aan Oekraïners te geven dat dit alleen gaat lukken bij de mensen die er financieel gewin van verwachten of die een toevlucht in het buurland zoeken omdat ze in eigen land in de gevangenis dreigen te komen. ''Daarom raad ik de Russische autoriteiten aan om hun tijd niet te verdoen met het verleiden van Oekraïners met een nieuw paspoort.''

De Oekraïners bij wie dat lukt, moeten zich volgens Zelenski realiseren dat ze in het buurland geen vrijheid van meningsuiting hebben, evenmin als vrije media en internet. ''We weten heel goed wat een Russisch paspoort werkelijk inhoudt.'' In Rusland worden mensen gearresteerd als ze vreedzaam protesteren, er zijn geen vrije verkiezingen en de mensenrechten worden er over het algemeen niet gerespecteerd. En dus, houdt hij de Russische autoriteiten voor, ''reken er maar niet op dat er veel Oekraïners zijn die de 'nieuwe olie' willen worden''.

Vervolgens biedt Zelenski een Oekraïens paspoort aan aan ''iedereen die te lijden heeft onder een autoritair of corrupt regime, in het bijzonder aan de Russen die het meest van allemaal te lijden hebben''.

Bronnen: 112.ua, verklaring Zelenski

Geen opmerkingen: