dinsdag 23 april 2019

Rechtbank geeft Moskouse patriarchaat uitstel

Het Moskouse patriarchaat krijgt van een rechtbank in Kyiv meer tijd voor het hernoemen van deze orthodoxe kerk die zich op basis van een eerder door het parlement aangenomen wet na deze week eigenlijk niet meer de Oekraïens-orthodoxe kerk mag noemen. Het parlement wil dat de kerk zich Russisch-orthodox gaat noemen, eventueel met de toevoeging 'in Oekraïne'.

Tot nu toe heeft het Moskouse patriarchaat geweigerd om daar aan te voldoen, vooral omdat het zichzelf beschouwt als de enige rechtmatige orthodoxe kerk in Oekraïne. Na de totstandkoming van de autocefale, zelfstandige Orthodoxe Kerk van Oekraïne in december is dat volgens het parlement niet meer het geval.

Parlementsvoorzitter Andri Paroebi noemt het besluit van de rechtbank ''absurd''. In een televisie-interview zegt hij dat de opdracht aan het Moskouse patriarchaat om een andere naam aan te nemen overeind blijft. Voldoet de kerk daar ook na het uitstel niet aan, dan wordt de kerkvergunning ingetrokken. Na het tot stand komen van de Orthodoxe Kerk van Oekraïne hebben overigens al zeker 500 parochies van het Moskouse patriarchaat de overstap gemaakt.

Bronnen: 112.ua, Interfax

Geen opmerkingen: