zaterdag 27 april 2019

Poetin: alle Oekraïners mogen Russisch paspoort

Alle Oekraïners, dus niet alleen de inwoners van de bezette gebieden, hebben volgens de Russische president Vladimir Poetin recht op een Russisch paspoort, als ze dat willen. Poetin zei dat vanmorgen op een persconferentie waarmee hij een bezoek aan de Chinese hoofdstad Beijing afsloot. Poetin vaardigde woensdag een decreet uit waarbij hij Oekraïners in de bezette delen van de provincies Donetsk en Loehansk het recht gaf om via een snelle procedure aan het Russische staatsburgerschap te helpen.

Het kan ze financieel voordeel opleveren, want in Rusland liggen de uitkeringen en pensioenen hoger dan in Oekraïne. Voor de inwoners van de bezette gebieden is het al helemaal gunstig als ze een uitkering of pensioen krijgen van de Oekraïense overheid, want ze krijgen het geld nu niet direct in handen maar ze moeten de frontlijn passeren en het op Oekraïens grondgebied gaan ophalen.

De Litouwse minister van buitenlandse zaken Linas Linkevicius zei eveneens vanmorgen dat het weggeven van Russische paspoorten is bedoeld om te zien hoe de nieuwgekozen president Volodimir Zelenski reageert op zo'n provocatie. ''Het is het gebruikelijke Russische spelletje'', aldus Linkevicius op een persconferentie waarmee hij een werkbezoek aan Kyiv afsloot.

Bronnen: Unian, 112.ua

Geen opmerkingen: